1860 yılında Ahmet Vefik Paşa'nın Bursa Valiliği döneminde, Balıkesir'e gelip Paşa Konağı hakkında bilgi aldığı bilinmektedir. Bir dönem yıkım kararı alınan binanın, 2. Dünya Savaşı yıllarında kullandığı ve bunun üzerine yapı tescil ettirilerek yıkımı engellendi. Kesin inşa tarihi belli olmayan eserin, tapu sicil kayıtlarında Şehirli Mehmet Efendi tarafından kullanıldığı belirlenmiştir.
BGC Basın Müzesi ve Medya Merkezi olarak kullanınan Paşa Konağı, taş zemin üzerine yapılmış iki katlı kagir yapıdadır. İç sofanın dört yönde odalarla çevrildiği yapıda, katlar arası geçiş, içten döner merdivenle sağlanmaktadır. Odaların tamanında gömme dolap ve ahşap kaplama görülür ki; bu bina sahiplerinin maddi imkanlarının yanı sıra toplumdaki statülerinin de göstergesi sayılır. Yaşam alanı olan izinci katta, bütün cepheye hakim ve geniş camlı "Sedir" bölümü yer almaktadır. Sedir'in hemen sağırda yer alan "Baş Sedir Odası" ise, süslemesiyle ön plana çıkmaktadır. Buradaki dalgalı silmeler, kalemişi bitkisel motifler, korniş kabartmaları ve ampirvari tavan göbeği ile 19. yüzyıl süsleme karakteristiğini taşımaktadır. Eski Balıkesir evleri, genellikle sade ve gösterişsizken, Paşa Konağı bu yönüyle diğer örneklerden ayrılmaktadır.
2002 yılında, Balıkesir Valiliği tarafından restore edilerek tekrar hayat bulan yapı, mimarisi ve özellikle süsleme karakteristliğiyle Balıkesir evleninin en görkemlilerinden biri durumunda.
2012'de dönemin Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan ile Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu'nun (Ramazan Demir dönemi) birlikte yaptıkları görüşme sonunda Basın Müzesi olarak hizmet vermesi kararlaştırıldı. Mülkiyeti Özel İdare'ye ait Paşa Konağı,İl Genel Meclisi kararıyla Gazeteciler Cemiyeti'ne tahsis edildi.
Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti'nce 2013 yılında tadilat çalışmaları tamamlanarak BGC Basın Müzesi ve Medya Merkezi'ne dönüştürüldü10.10.2013 tarihirde hizmete açıldı.
Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi, Balıkesir'in ünlü kültür ve sanat merkezleri arasında yer almaktadır. Müze, basın-yayın dünyasındaki eserleri içermektedir.
Türkiye’de ilk basım olayı 1729’da İbrahim Müteferrika’nın kurmuş olduğu matbaa ile başlamıştır.
Basın Müzesi'nde dönemin çeşitli gravürlerine ve tarihçesine bir takım örnekler ile yer verilmektedir.
Türk gazetecilik tarihinin başlangıcı olan ve 1831’de İstanbul’da yayına başlayan Takvim-i Vakayi gazetesi ile, basın tarihinin ilk basamaklarını anlatan belgeler ve gazeteler, latin harflerine geçiş ve günümüze kadar ki gelişmeleri müzede görmeniz mümkündür.